torstai 22. joulukuuta 2016

Sotettaa

Pari kertaa vuodessa tarvitsen itselleni nimetyn Hyvinvointiaseman palveluja Joensuussa. Viime keväänä hengitysröörieni pahoinvointi muuttui muutamassa päivässä hyvinvoinniksi, kun sain piipun imettäväksi ja kortisoni hyväili keuhkojani. Tässä tapauksessani nimenvaihdos arvauskeskuksesta Hyvinvointiasemaksi oli onnistunut erinomaisesti. Kiitän ja niian! En tosin kovin syvään, ettei polvet pamahda lopullisesti.

Muistini ei ulotu normaaleissa asioissa kovin monia vuosia taaksepäin, mutta sen muistan, että sotesta on puhuttu iät ja ajat. Riippumatta siitä, kuka on vallassa, aina vaan sotetetaan. Puolesta ja vastaan, sekä ja että, sinne ja tänne, kuka ja mitä, yök ja yök.

Uutiset kertoivat eilen, että nyt viimein se himmeleiden himmeli, sote, on synnytetty ja syntynyt. 

Sote-lapsonen taitaa tosin olla hieman epämuodostunut keskonen. Koska synnytys oli pitkittynyt vuosikausia, Sote oli altistunut hapenpuutteelle ja siten sille oli tullut aivovaurio. Tai ehkä se olikin niillä vt. kätilöillä, jotka olivat saaneet epäpätevyytensä jo viime vuosituhannella.

Jään mielenkiinnolla odottamaan sitä, millaiset varpajaiset vastasyntyneelle järjestetään.
Kokkareet kehuvat omissa bileissään, että heidän unelmasotensa sai valinnanvapauden. Siis sellaisen valinnanvapauden, että leijonaveljien omistamat lääkäriasemat saavat itse päättää, missä veroparatiisissa säilyttävät himmeleistä kiskomiaan hilloja. 
Kepulit iloitsevat, kun saivat järjestettyä sotevauvansa avulla uskollisille maakuntasatraapeilleen satoja suojatyöpaikkoja. 
Persut repivät riemua siitä, että kukkenhaimille ei anneta yhtään rahaa tästä sotetuksesta.

Toivottavasti sote-lapsonen kehittyy vioistaan huolimatta edes konttausasteelle. Jos se oppisi puhumaan, niin se voisi kertoa, minne koskee ja mitä pitäisi ehkä tehdä. Epäilen tosin, että ne samat vt.kätilöt ovat kuuroja, koska eivät kuulleet asiantuntijoiden antamia neuvoja raskauden aikana, vaan näpertelivät keskenään hämärissä kammareissaan.

Muutos kätkee aina mahdollisuuden paremmasta. Onhan se mahdollista, että tämä sotetus onnistuu viimein. Onhan se mahdollista, että sairaat pääsevät lääkäriin muutamassa päivässä. Onhan se mahdollista, että sossunluukulta saa todellista apua elämän vaikeuksiin. On. On todellakin mahdollista. 
Epäilen, enkä ole ainoa.

Opiskelin tätä sotetusta useammasta lähteestä ja kerron tässä hieman huvittavia havaintojani. 
Aikuiset ihmiset, nämä vt. kätilöt, yrittävät syöttää ruusunpunaisia unelmahöttöjään sairaille ihmisille. He tietävät jo ennakoon, että mikään niista höttösmöttösistä ei toteudu hyvin, tuskin edes kohtuullisesti. Onhan se toki mukavaa istua kokouksissa tuottamassa itsestäänselvyyksiä ja kuvittelemassa olevansa tärkeä ja viksu. 
Paikat noihin pöytiin on jaettu poliittisten lehmänkauppojen perusteella. Ei siis tarvitse olla millään tavalla pätevä. Riittää kun on sopiva. Ja rahaa tulee kokouksista, matkoista, ansionmenetyksistä yms. Jos joutuis ilmaiseksi istumaan, pöydissä ei olisi tungosta. Asiantuntijat saisivat silloin päättää asiantuntemusta vaativista asioista.
Mie ja sie. Myö yhessä

 Meillä täällä itärintamalla ollaan etulinjassa monessakin mielessä, mutta taidan tässä kertoa vain edistyksellisestä Siun sotesta. Vähän ennen sitä kuuluisaa maailmantappia se muuttaa nimensä Miun soteksi. Ei tosin miun. Kummullani kasvanee silloin jo arviolta tuhat vuotta vanhoja ikihonkia.

Siun sotella on palvelujen painopisteenä kotona pärjääminen.”Talousarviossa pysymisen ehdottomia edellytyksiä ovat palvelujen yhtenäistäminen koko maakunnassa, sosiaali- ja terveydenhuollon välisten raja-aitojen häivyttäminen sekä panostaminen ennaltaehkäiseviin ja kotona pärjäämistä tukeviin palveluihin. Tämä tarkoittaa mm. kotisairaanhoidon laajentamista, maakunnallisesti yhtenäisiä kuntoutuspalveluja sekä ensihoidon kehittämistä ja yhdistämistä muuhun kotiin vietävään hoitoon. Niin ikäihmisten kuin vammaistenkin laitosasumista vähennetään hallitusti ja korvataan eritasoisella palveluasumisella jo tulevan vuoden aikana. ”

Noinhan siellä Siun soten sivulla lukee

Arvelen, että noista korulauseista huolimatta mikään muu ei muutu kuin logo laskuissa. Arvelen, että reuna-alueiden palvelut heikkenevät entisestään. Höpinä jostain valinnanvapaudesta on lähinnä aprillipila. Tai no, saahan sitä valita meneekö arvauskeskukseen sisälle etuovesta vai peräaukosta.

Siun soten tärkein asia vaikuttaisi olevan koti. Ihanaa! Ihminen saa olla kotona kuolemaansa saakka. Palvelut viedään sinne. Käydään pesemässä pykineet varpaanvälit ja leikkaamassa korvakarvat, että kuulokoje sopisi paremmin, mikäli se sattuisi löytymään jostain esim. jääkaapista.
Entäs sitten, kun kuntakeskuksesta on matkaa sinne kotiin 30 kilometriä ja siellä tarvitsisi käydä 3 kertaa vuorokaudessa? Olen nähnyt, kun eräs omainen haukuttiin pystyyn, kun hän uskalsi sanoa, ettei siinä ole järkeä, ettei se ole käytännössä mahdollista. Vastaus oli: ei teidän tarvitse huolehtia siitä, se on kaupungin resurssointikysymys.

Siun soten tavoite on siis, että jo ensi vuonna laitoksissa asuvat ikäihmiset pääsevät palvelutaloihin.
Tässä kohtaa en tiedä, itkisinkö vai nauraisinko. Varmuuden vuoksi teen kumpaakin yhtä aikaa. Se onnistuu näet hyvin helposti meiltä karjalaisilta.

Valtion virkamies on kieltänyt minua kirjoittamasta Kiteen vanhusten asioista. En tottele, vaikka toiset virkamiehet pöräyttäisivät koppiautolla pihaan. 

Eräs kiteeläinen vanhustenhoitaja sanoi minulle joku päivä sitten, että hoitajia on kielletty kritisoimasta missään tilanteissa työpaikkojen olosuhteita, henkilökunnan vähyyttä ja sitä, ettei kerkeä tekemään mitään muuta kuin pakolliset perushoidot. Hoitaja kertoi, että hän tekisi paljon enemmän vanhusten hyväksi, jos olisi aikaa.

Kiteen hoitopaikat ovat täynnä. On pitkät jonot. Vain kuolema vapauttaa paikkoja. Kiteen perslautakunta on päättänyt, että paikkoja ei osteta yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Mihin meinaavat laittaa heidät, jotka tarvitsevat pikaisesti hoitopaikan? Entä heidät, jotka ovat kaikkien lakien ja asetusten mukaan oikeutettuja hoitopaikkaan? 
Perimätieto kertoo, että eräs vastasyntynyt oli laitettu heinille härkien kaukalon, kun ei ollut tilaa majatalossa. Nyt ei ole tilaa palvelutaloissa, eikä nykynavetoissa kaukaloita.







Ei kommentteja: