tiistai 23. heinäkuuta 2019

Lainauksia Narsistien uhrien tukisivustolta

"Arkikielessä ymmärrämme narsistin itserakkaaksi henkilöksi, joka kehuu jatkuvasti itseään ja saavutuksiaan, elättelee uskomattomia fantasioita, janoaa huomiota, on ylimielinen, käyttäytyy kateellisesti ja pyrkyrimäisesti.

"Totuudella ei ole narsistille merkitystä. Hänen ihailun tarpeelleen ei ole rajoja, joten hän kaunistelee tekojansa ja parantelee saavutuksiansa. Tämä toteutuu useimmiten jatkuvana pienimuotoisena liioitteluna tai patologisena valehteluna."

"Näyttely on narsistin tapa saada tahtonsa läpi ja manipuloida muut uskomaan ja puolustamaan häntä.  Suurimmalle osalle narsisteista ura, status, omaisuus, valta ja meriitti ovat ensisijalla verrattuna moraalisiin arvoihin tai oikeudenmukaisuuteen toisia ihmisiä kohtaan."

"Hän on itsekeskeinen sekä huomionkipeä, haluaa hallita ja jatkuvaa ihailua sekä rikkautta ja valtaa kaikin mahdollisin tavoin ja muodoin."

 "Narsisti on kateellinen, mahtipontinen, kilpaileva ja käyttää suvereenisti toisia hyväkseen.
 Hänen on oltava aina kaikessa paras ja varmistuttava siitä, että toiset kunnioittavat ja arvostavat häntä yhtä paljon kuin hän itse."

"Narsistin moraali muuttuu sen mukaan, mikä häntä itseään milloinkin parhaiten palvelee. Narsistin elämän suuntaa määrittelee tahto, ei omatunto. Narsisti tahtoo nähdä kaikki asiat subjektiivisesti, eikä hän vaivaudu miettimään asioita muiden ihmisten näkökulmasta. Narsisti pitää itsestäänselvyytenä sitä, että muut ihmiset tottelevat häntä. Narsisti on hyvin itseriittoinen, eikä hän kykene ymmärtämään sitä, että muilla ihmisillä on identiteetti."

 "...narsisti ei koskaan tosissaan kysy, kuinka joku ihminen voi, koska hän tietää kaiken etukäteen. Loppujen lopuksi narsisti on tuskin edes kiinnostunut toisten asioista, ellei asia koske narsistia itseään."

 "...empatiataidon puuttuessa hän ei kykene asettumaan toisen ihmisen asemaan"

"Hän on käytökseltään, arvoiltaan ja ajattelutavoiltaan ristiriitainen ja impulsiivinen. Narsisti loukkaantuu myös helposti, on vihamielinen, pinnallinen ja epäluuloinen kaikkea ja kaikkia kohtaan"

"Narsisti kokee, että hänellä on ikuinen oikeus yli muiden. Siten kaikista säännöistä, oikeuksista ja velvollisuuksista pitäisi voida poiketa hänen kohdallaan."

"Narsisti ottaa myös kunniaa sellaisistakin asioista, johon hänellä ei ole ollut osaa eikä arpaa."

"Muiden kokeman onnistumisen tunteet hän vähättelee, aliarvioi ja mitätöi sitä raivoisammin mitä enemmän ne tuntuvat satuttavan hänen omaa heikkoa itsetuntoaan."

"Narsistilta puuttuu sekä hyvä itsetunto että kyky asettua toisen asemaan"

"Narsistilla on tapana loukata jatkuvasti läheisiään vähättelemällä, piikittelemällä ja arvostelemalla. Narsistilla on aina sanottava viimeinen sana."

"Narsistilla ei ole lähes ollenkaan tai ollenkaan myötäelämisen ja empatian kykyjä ja häneltä puuttuu syyllisyydentunne. Tämän vuoksi hän kokee toisiin ihmisiin kohdistamansa loukkaukset hyväksyttäviksi. Empatian puute tekee narsistista erityisen julman muita ihmisiä kohtaan. Hän tiedostaa loukkaavansa ja satuttavansa muita, mutta hän ei välitä tästä, sillä hänellä on mielestään täysi oikeus loukata ihmisiä tarvittaessa."

"Narsisti ei kadu tekemisiään tai sanomisiaan.Narsisti ei tee mitään mistä hän ei hyödy, sillä toisen hätä ei narsistia kiinnosta. Narsisti osaa kuitenkin teeskennellä empatiaa ja esiintyä vapaaehtoisena hyväntekijänä, aina auttavana ystävänä, jos hän kokee saavansa palveluksia tehdessään hyvityksenä ainutlaatuisuuden ja ihailun tunnetta."


Teksti pohjautuu seuraaviin lähteisiin:
Aho, S. & Laine, K. 1997. Minä ja muut. Keuruu: Otavan Kirjapaino.
The Cleveland Clinic. 20.5.2005. Narcissistic Personality Disorder.
Hare, R. 2004. Ilman omaatuntoa. Keuruu: Otavan Kirjapaino Oy.
Keltinkangas-Järvinen, L. 1994. Hyvä itsetunto. Juva: WSOY:n graafiset laitokset.
Marttunen, M., Eronen, M. & Henriksson, M. 2007. Persoonallisuushäiriöt. Teoksessa J. Lönnqvist., M. Heikkinen, M. Henriksson, M. Marttunen. & T. Partonen.(toim.) Psykiatria. Jyväskylä: Gummerus Kirjapaino Oy.
Mäkelä, R. 2002. Naamiona terve mieli. kuinka kohtaan luonnehäiriöisen? Hämeenlinna: Kariston kirjapaino.
Roos, I. 2007. Energiavaras uuvuttaa ihmissuhteet. Helsinki: Edita Prima Oy.
Välipakka, T. & Lehtosaari, A. 2007. Sata tapaa tappaa sielu. Narsistin uhrit kertovat. Vantaa: Dark Oy.
© NARSISTIEN UHRIEN TUKI RY

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtavaa, että viimeinkin kerrot itsestäsi. Yleensä keskityt haukkumaan muita. Kyllä jo kansa tietää, mikä on sinun suosituin puheenaihe pubissa.

Itärintaman ihmettelijä kirjoitti...

Ensinnäkin, aivan mahtavaa, että olet yhä kiinnostunut blogistani ja löysit sieltä taas itsesi.Ihan juuri sinua varten artkkelin laitoinkin.
Ja toiseksi, mikähän se sinun kansasi on? Itse et ilkeä näyttää naamaasi missään ihmisten ilmoilla, kun oot sössinyt elämäsi ja asiasi kaikkien kanssa. Eikö se yhtään harmita, kun kylässä ei ole yhtään ystävää? Tervehtiikö edes kukaan? Miltä tuntuu olla yksinäinen narsu?
Tiedoksesi vain, että yhtenään tulee viestejä, että oot jättänyt maksamatta laskuja sinne ja tänne.

Anonyymi kirjoitti...

Oho, onpa ärhäkkä, kun joku erehtyy arvostelemaan.

Itärintaman ihmettelijä kirjoitti...

Ihan vain tosiasioita kerroin, joista se kansa eli kyläläiset, sukulaiset, ystävät ja tuttavat puhuvat. Jos totuus on ärhäkkyyttä ja tekee noin kipeää, niin eipä se muusta kerro kuin narsuille tyypillisestä heikosta itsetunnosta ja todellisuudentajun puutteesta. Eikö ne terapeutit kerro, millaista elämä on oikeassa maailmassa ja miten pitää kunnioittaa toisia ihmisiä, kuten esim. äitiään? Munattomilla miehillä on munattomat ajatukset, toimintatavoista puhumattakaan. Lapsen itkukaan ei mene ahneutesi edelle. Koetappa taas puhua sille musta valkoiseksi ja syyttää toisia kaikesta! Valehteluhan on tosin narsuille helppoa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa että vihdoin uskallat kertoa itsestäsi ja sairaudestasi tämän kirjoituksen avulla.

Itärintaman ihmettelijä kirjoitti...

Minulla ei ole ollut mitään salattavaa tähänkään asti ja kaikki rehelliset tietävät, ettei minussa ole pienintäkään narsismiin viittaavaa luonteenpiirrettä.
Anonyymi kyllä tietää, kuka sen sijaan on todellinen narsisti. Surullista,että puolustelet narsistin tekemisiä ja puheita, etkä sinäkään erota oikeaa väärästä, etkä valhetta totuudesta. Ilmeisesti sinullakin on jotain häikkää todellisuudentajussa ja omatunnossa?